logo PORTAIL.WALLONIE.MUSEUM visiter voir apprendre informer

Gallo-Romeins Archeopark van Malagne

ROCHEFORTCarte wallonie

 

Beschrijving

Praktische informatie

Avantages

Tentoonstellingen, Activiteiten [fr]

Fotogalerij

Documentaties [fr]

[nl] Publications [fr]

Infrastruktuur

[nl] Dans la région ... [fr]

 

Archéoparc de Rochefort

Rue du Coirbois, 85

5580 ROCHEFORT

084/22.21.03

www.malagne.be

info@malagne.be

Archeologie   Geschiedenis   Natuur

 

Beschrijving

04034409.JPG04024398.JPG

Collections

Het

Bâtiment

De site van Malagne is geklasseerd.
De restanten van de villa zijn altijd zichtbaar. Het woongedeelte valt vooral op wegens de thermen.

Met de bouw van het woongedeelte werd in de 1ste deel van de 1ste eeuw na Christus begonnen en het bevat de voornaamste woonvertrekken (eetzaal, keuken, kamers), kelders en andere vertrekken waarvan niet geweten is waarvoor ze dienden. Het is aan drie zijden omringd door een open galerij met zuilen van 4 meter hoog. Van deze zuilen zijn nog enkele restanten te zien in de museumvitrines.

Een van de kelders is heel goed bewaard gebleven zodat men de kleine nissen kan zien waar de lampenolie werd bewaard, een kelderraam, en bulstergaten (die men in de muren liet nadat de constructiestellingen waren weggehaald), en ook sporen van de mortel die de muren bedekte en waarin men heel goed de naden kan zien die met een mes tussen de stenen werden gekerfd om de gepleisterde mortel beter te doen hechten.
Omdat het gebouw op een helling staat, is er een hoogteverschil met het terrein aan de noordkant en heeft men de muren moeten ondersteunen met stenen grondmuren en half cirkelvormige ophogingen.

Aan de zuidkant van het andere uiteinde van het wooncomplex werd een gebouw van 30 meter lengte rechtstreeks op de rotsen gebouwd om alle thermen in onder te brengen: het kleedvertrek, warme, lauwe en koude baden, zweethuis enz. De verschillende plaatsen zijn nog duidelijk zichtbaar hoewel het echte traject van de thermen slecht omschreven is.

Een van de bijgebouwen van het Gallo-Romeinse domein werd volledig gereconstrueerd. Het geeft een idee van de vermoedelijke omvang van Gallo-Romeinse gebouwen. Hoewel het nieuwe gebouw buiten de fundamenten werd gebouwd die ter plaatse werden gelaten en op de oude manier werden gerestaureerd, werden de originele verhoudingen op de grond behouden. Het gebouw werd herbouwd met moderne materialen omdat de originele zandstenen in de loop van de tijd voor andere woningen werden hergebruikt of in de kalkovens werden gebruikt